Les comarques gironines ja tenen 22.584 habitatges d'ús turístic regularitzats, encapçalant així el nombre de pisos destinats al lloguer per a turistes inscrits a tot Catalunya, segons les dades facilitades l'11 de juliol per Federatur, la federació catalana que agrupa les associacions d'apartaments turístics de Girona, Barcelona i Tarragona.

En total a Catalunya se n'han legalitzat 51.666, 14.042 dels quals són altes realitzades a Barcelona i 10.784, a Tarragona. “Estem satisfets de com evolucionen les altes a la demarcació. Tant l'ATA com Federatur han fet molt bona feina però també els ajuntaments gironins”, explica el president de Federatur, el gironí Lluís Torrent. El president de Federatur assegura que les inscripcions segueixen el ritme que s'esperava i creu que “en un parell d'estius s'hauran inscrit pràcticament tots els apartaments turístics a tot Catalunya”.

Pel que fa als pisos turístics il·legals, Torrent comenta que des de la conselleria de Turisme “s'estan perseguint”. “He quedat gratament sorprès de les eines que fa servir la direcció general de Turisme i que pot arribar a localitzar els apartaments que no estan donats d'alta a través de les pàgines web”, assegura Torrent, que comenta que Hisenda també els persegueix. Reconeix, però, que el sector també hi col·labora activament i que es denuncien els pisos il·legals perquè “no és just que els que s'han donat d'alta hagin de pagar impostos i en canvi els il·legals no”. “A més, tampoc paguen taxa turística però s'acaben beneficiant dels diners que a través de la taxa arriben a la seva població. A ningú li agrada pagar, però tots hi hem de col·laborar”, diu.

Federatur vol deixar clar que si es va tirar endavant la regularització dels apartaments turístics va ser gràcies a l'exdirectora general de Turisme, Marian Muro, que va deixar el càrrec ara fa uns dies per incorporar-se a una empresa privada. “Si en general el sector turístic està molt satisfet de la seva immensa feina, el nostre sector, el dels apartaments turístics i habitatges d'ús turístic, encara n'està molt més”, diu Lluís Torrent, que assegura que la tasca portada a terme durant els anys que ha estat en el càrrec “ha estat immensa i d'una professionalitat total”. Torrent recorda que tota la feina que s'ha fet conjuntament amb les associacions d'apartaments turístics ha permès que s'hagin regularitzat prop de 52.000 apartaments a Catalunya, que representen uns 260.000 llits.

Torrent declara: “Si a Catalunya tenim els decrets d'allotjaments que tenim i en concret per la nostra àrea d'actuació és gràcies a la seva intel·ligència, capacitat de diàleg, comprensió i treball braç a braç amb nosaltres.” Tot això va permetre “la redacció d'aquests decrets, que són, ara com ara, l'enveja de tot l'Estat i que a més són punt de referència per a moltes altres comunitats a l'Estat i també a molts llocs d'Europa”. Torrent també destaca la tenacitat de Marian Muro en implantar “la famosa taxa turística”.