Era el 17 de Juliol del 2.006 que vàrem fundar FEDERATUR, la Federació d´Associacions d´Apartaments Turístics de Catalunya, pionera a l’Estat Espanyol. El meu nomenament era per dos anys i ara se’n compliran dotze. És doncs l’hora del meu relleu al capdavant de la mateixa.

Crec, sincerament, que toca el canvi amb noves idees i empenta a fi d´afrontar un moment de la nostra indústria en què, si bé a Catalunya estem relativament tranquils pel que fa a legislació, s’ha de reconèixer que a la resta de l’Estat hi ha núvols gruixuts i negres i l’efecte mimètic de les moratòries de diverses poblacions.poblacions.

En aquets dotze anys ha passat de tot, però s'ha fet molta feina i crec, n'estic segur, que no hem sabut explicar profundament la tasca portada a terme, tot i que el llarg camí que s'ha fet, entre tots plegats és una via de no retorn per a la defensa dels nostres interessos i que mai més serà portada per gent que no sentin la preocupació de la nostre activitat, la de llogar i viure per als apartaments turístics. Creieu-me, això es vital importantíssim! No oblidi ningú que, davant nostre hi tenim un enemic que vol que tanquem els nostres negocis, ja sabeu qui és.

Vàrem fer una tasca molt important, fonamental, en la redacció dels Decrets de Habitatges d´Us Turístic, conjuntament amb la Direcció General de Turisme. Decrets que la resta del Estat ens envegen i que a Europa se’ls miren molt sovint. No seria just si en aquest apartat no donés les gràcies a la en aquell moment era la Directora General de Turisme, la Sra. Marian Muro, i als nostres companys en Quim Mestre i en Josep Comaposada, artífexs fonamentals en la seva redacció, juntament amb altres companys de Junta.

També, els catalans, vàrem ser els que vàrem posar la sement a la Federació Nacional Espanyola (FEVITUR) i la prova és que el primer President va ser, de manera estupenda, en Pablo Zubicaray, qui ha fet una tasca impagable. A partir d´aquí, una pila de millores, guanyant-nos el reconeixement de l´Administració que ens té en compte en el Consell Directiu de l’Agència Catalana de Turisme, en el Fonç del Foment del Turisme (la Taxa), en la Taula de Turisme i en altres estaments, com molt bé sabeu els companys de Barcelona amb la tasca de l´Enrique Alcántara o els de Girona en què ATA està també representada en el Patronat de Turisme amb una participació important. Aquesta feina de Lobby és també fonamental per els nostres interessos Pel que fa a la Taxa Turística, en el moment de la seva implantació, Federatur va formar part del grup de discussió amb el Consellers de Turisme i de Economia i el President Mas. És cert que en els darrers pressupostos de la Generalitat ens varen engaltar un augment descomunal i injust i que no va servir de res la multitud de reunions amb el Conseller Baiget, amb el President Puigdemont i amb la Conselleria de Economia; és aquest un dels temes que m'emporto amb recança.

Un altre tema que, crec, pocs us heu adonat de la seva importància és el tema de la instrucció que, per sorpresa, es va penjar a internet, per part de la Direcció General de Prevenció d´Incendis i que si s´arriba a portar a terme ens hauria posat a TOTS en una enorme dificultat per a exercir el lloguer turístic, i segurament tancant molts Apartaments. Afortunadament ho vàrem poder parar i cal estar atents de cara al futur.

No m'allargo en més temes, però si que vull remarcar que crec necessari i fonamental la funció de Federatur. Que hi hagi una sola veu que aplegui tots els Associats de Catalunya i que no s’hagi d'anar a les institucions ara l’Associació de Girona, ara la de Tarragona, ara la de Barcelona i per separat; no ens aniria be de cap manera. Una sola veu, aplegant els interessos i inquietuds de tots plegats és fonamental, des del meu punt de vista. Mantinguem, continuem i ampliem la força de Federatur.

Sempre al costa dels Apartaments Turístics!!

Lluís Torrent i Suñé

Más de una treintena de empresarios acudió a esta cita para trasladar a la Consellera los problemas y quejas por los que atraviesa el sector con el objetivo de tener toda la información para los nuevos planes estratégicos que están elaborando desde la consellería.

Las principales quejas de los empresarios apuntaron hacia la caída del turismo a raíz de la inestabilidad política en Cataluña desde el 1 de octubre y por los atentados del 17 de agosto, así como por la problemática de la turismofobia que se vive en ciudades como Barcelona.

El presidente de Federatur, Lluís Torrent, califica "de muy positivas" las medidas que Airbnb ha anunciado que pondrá en funcionamiento este viernes 1 de junio. En concreto, Airbnb ha lanzado una nueva herramienta tecnológica para “ayudar los anfitriones a seguir las normas locales de turismo de Barcelona y Cataluña y facilitar que el Ayuntamiento identifique a los malos actores”.

Federatur asegura que, con la implementación de estas medidas, Airbnb se sitúa finalmente en el terreno de la legalidad y, por lo tanto, podrá contribuir como todo el mundo a desarrollar un proyecto de turismo sostenible en la ciudad.

El 29 de junio de 2017 se publicó en la web de la Dirección General de Prevención, Extinción de Incendios y Salvamentos, de Generalitat de Catalunya, una Instrucción Técnica Complementaria en la que se establecen condiciones de prevención y seguridad en caso de incendio para las viviendas de uso turístico.

Este mes de Febrero nos ha dejado Josep Graset, amigo, compañero y presidente durante 17 años de la Asociación de Apartamentos Turísticos de Costa Dorada.

El presidente Lluís Torrent asiste a la celebración del VIII Simposium de la Ata Girona "Profesionalidad e innovación - Clave del éxito en el sector de los apartamentos". Al acto asistió la alcaldesa de Gerona, Marta Madrenas, el Director General de Turismo, Octavi Bono, el profesor José Antonio Donaire, el presidente de Fevitur, Pablo Zubicaray, el presidente de Apartur, Enrique Alcántara y el presidente de la Asociación Europea de Apartamentos Turísticos, Carlos Villaro.

Al acto asistió el Director General de Turismo, Octavi Bono, el presidente de la AAT, Joan Calvet; el comisario David Boneta, jefe de los Mossos en la región policial del Camp de Tarragona; gerentes de Patronatos de Turismo y representantes de entidades turísticas; representantes de instituciones públicas y un buen número de asociados de la AAT, así como representantes de la Asociación de Apartamentos Turísticos de Barcelona y Girona.

El president de la patronal dels pisos turístics en contra de les paraules del president de la Federació d'Hostaleria.

El president de la patronal catalana d'apartaments turístics, el gironí Lluís Torrent, es va mostrar ahir molt molest amb les paraules d'Antoni Escudero dilluns passat, i va negar que a les comarques de Girona hi hagi turismofòbia, així com que sigui un greu problema el lloguer il·legal d'habitatges. Torrent, que estava present en la celebració del Dia Mundial de Turisme que va tenir lloc al castell de Biart, va arribar a abandonar l'acte abans d'hora, per mostrar el seu desacord amb les paraules del president dels hotelers gironins.

En el seu parlament, Antoni Escudero, president de la Federació d'Hostaleria de les Comarques de Girona, va demanar més contundència a les administracions per lluitar contra la proliferació de lloguer il·legal d'habitatges, un fet que al seu parer fomenta la turismofòbia. «Si no es regula el lloguer turístic il·legal, podem morir d'èxit», va advertir. A més, el, president dels hotelers va oferir les mateixes associacions per ajudar a posar fi a aquestes pràctiques «si falten recursos per fer les inspeccions pertinents».

Nega la turismofòbia a Girona

Ahir, Lluís Torrent, que presideix Federatur (Federació Catalana d'Apartaments Turístics), va sortir al pas d'aquestes declaracions, assegurant, en primer lloc, que «a les comarques de Girona no hi ha turismofòbia, no s'han registrat episodis com els de Barcelona». Va reconèixer problemes puntuals de convivència entre veïns i turistes en algunes poblacions concretes, però va recalcar que res no tenen a veure amb la turismofòbia.

Així mateix, Torrent va recordar que a les comarques de Girona «és on més apartaments regulats hi ha de tot Catalunya», i que tot i que és evident que hi deu haver casos d'habitatges no regularitzats, no es pot considerar que siguin problema greu. «Ja en començo a estar fart, que sempre rebem els mateixos, els dels apartaments», va explicar Torrent, el qual a més va indicar que s'havia posat en contacte amb Escudero per fer-li patent el seu malestar.

Font: Diari de Girona

El primer de Juliol l'expert en Turisme i articulista d'aquest diari, el Sr. Pau Morata, escrivia, com és el seu costum, un precís article sobre el tema que tant a la perfecció coneix, el turisme, i feia esment a diversos punts de les fortes diferències que hi ha en turisme entre les dues ciutats.

Estic plenament d'acord amb el seu posicionament i també en què la diferència és que a la província de Girona, des de la Costa al Pirineu, transpuem turisme i, afegeixo, a diferència del que passa a Barcelona, aquí tots els que ens dediquem al turisme i en concret al sector de l'allotjament ja sigui hotelers, campistes, cases rurals i apartaments, ens ajudem i ens fem costat, entenent que el turisme és un vaixell amb el qual tots anem cap al mateix destí. I ningú va contra ningú.

A Barcelona, per desgràcia, això no és possible; a Barcelona, el lobby hoteler no vol que els altres, del sector de l'allotjament, visquin del turisme. Se'l volen fer exclusivament seu i d'aquí les fortes diferències i lluites per anar en contra del sector dels Habitatges d'Ús Turístic (HUT), popularment coneguts com a Apartaments Turístics, i que a Barcelona els anomenen Pisos Turístics.

Ara a la ciutat de Girona s'ha encetat un fals problema amb els HUT i centrat al Barri vell, aquest debat l'empeny un partit polític minoritari al qual interessa fer la guitza als partits que governen a l'Ajuntament; és la seva «arma» per la lluita política.

El Diari de Girona el diumenge 9 de juliol va publicar un extens reportatge de cinc pàgines, tractant el tema. En l'editorial del mateix dia i amb el títol de «pisos turístics, un debat necessari» tractava el paral·lelisme amb Barcelona i deia «a Girona no estem en aquest punt» basat en l'extens reportatge, és a dir, una prova més que les diferències son palpables.

A mi, en concret, el que més m'ha agradat del tema del diumenge es l'opinió de l'alcaldessa Marta Madrenas, en la qual manifestava i argumentava, des de punts de vista diferents, que no hi ha, en general, un problema de convivència amb els pisos turístics. I aquesta és també un altre cop la diferència i el seny de l'Ajuntament de Girona, en contradicció total de l'Ajuntament de Barcelona, que no ha sabut fer res més que fer que s'incrementi la «turismefòbia» a la ciutat no posant solucions a un tema que en té.

També vull ressaltar el que l'estudi del Diari de Girona ja constata, i és que d'HUTs il·legals n'hi ha pocs gràcies a la tasca dels professionals del sector que estan emparats per ATA i jo com a gironí me'n sento content. Respecte a aquests il·legals se'ls ha de fer fora del mercat amb inspeccions i sancions i hem de fer que a Girona ciutat i província no hi hagi cap apartament il·legal, i amb això, hi estem tots.

Lluís Torrent