Era el 17 de Juliol del 2.006 que vàrem fundar FEDERATUR, la Federació d´Associacions d´Apartaments Turístics de Catalunya, pionera a l’Estat Espanyol. El meu nomenament era per dos anys i ara se’n compliran dotze. És doncs l’hora del meu relleu al capdavant de la mateixa.

Crec, sincerament, que toca el canvi amb noves idees i empenta a fi d´afrontar un moment de la nostra indústria en què, si bé a Catalunya estem relativament tranquils pel que fa a legislació, s’ha de reconèixer que a la resta de l’Estat hi ha núvols gruixuts i negres i l’efecte mimètic de les moratòries de diverses poblacions.poblacions.

En aquets dotze anys ha passat de tot, però s'ha fet molta feina i crec, n'estic segur, que no hem sabut explicar profundament la tasca portada a terme, tot i que el llarg camí que s'ha fet, entre tots plegats és una via de no retorn per a la defensa dels nostres interessos i que mai més serà portada per gent que no sentin la preocupació de la nostre activitat, la de llogar i viure per als apartaments turístics. Creieu-me, això es vital importantíssim! No oblidi ningú que, davant nostre hi tenim un enemic que vol que tanquem els nostres negocis, ja sabeu qui és.

Vàrem fer una tasca molt important, fonamental, en la redacció dels Decrets de Habitatges d´Us Turístic, conjuntament amb la Direcció General de Turisme. Decrets que la resta del Estat ens envegen i que a Europa se’ls miren molt sovint. No seria just si en aquest apartat no donés les gràcies a la en aquell moment era la Directora General de Turisme, la Sra. Marian Muro, i als nostres companys en Quim Mestre i en Josep Comaposada, artífexs fonamentals en la seva redacció, juntament amb altres companys de Junta.

També, els catalans, vàrem ser els que vàrem posar la sement a la Federació Nacional Espanyola (FEVITUR) i la prova és que el primer President va ser, de manera estupenda, en Pablo Zubicaray, qui ha fet una tasca impagable. A partir d´aquí, una pila de millores, guanyant-nos el reconeixement de l´Administració que ens té en compte en el Consell Directiu de l’Agència Catalana de Turisme, en el Fonç del Foment del Turisme (la Taxa), en la Taula de Turisme i en altres estaments, com molt bé sabeu els companys de Barcelona amb la tasca de l´Enrique Alcántara o els de Girona en què ATA està també representada en el Patronat de Turisme amb una participació important. Aquesta feina de Lobby és també fonamental per els nostres interessos Pel que fa a la Taxa Turística, en el moment de la seva implantació, Federatur va formar part del grup de discussió amb el Consellers de Turisme i de Economia i el President Mas. És cert que en els darrers pressupostos de la Generalitat ens varen engaltar un augment descomunal i injust i que no va servir de res la multitud de reunions amb el Conseller Baiget, amb el President Puigdemont i amb la Conselleria de Economia; és aquest un dels temes que m'emporto amb recança.

Un altre tema que, crec, pocs us heu adonat de la seva importància és el tema de la instrucció que, per sorpresa, es va penjar a internet, per part de la Direcció General de Prevenció d´Incendis i que si s´arriba a portar a terme ens hauria posat a TOTS en una enorme dificultat per a exercir el lloguer turístic, i segurament tancant molts Apartaments. Afortunadament ho vàrem poder parar i cal estar atents de cara al futur.

No m'allargo en més temes, però si que vull remarcar que crec necessari i fonamental la funció de Federatur. Que hi hagi una sola veu que aplegui tots els Associats de Catalunya i que no s’hagi d'anar a les institucions ara l’Associació de Girona, ara la de Tarragona, ara la de Barcelona i per separat; no ens aniria be de cap manera. Una sola veu, aplegant els interessos i inquietuds de tots plegats és fonamental, des del meu punt de vista. Mantinguem, continuem i ampliem la força de Federatur.

Sempre al costa dels Apartaments Turístics!!

Lluís Torrent i Suñé