El primer de Juliol l'expert en Turisme i articulista d'aquest diari, el Sr. Pau Morata, escrivia, com és el seu costum, un precís article sobre el tema que tant a la perfecció coneix, el turisme, i feia esment a diversos punts de les fortes diferències que hi ha en turisme entre les dues ciutats.

Estic plenament d'acord amb el seu posicionament i també en què la diferència és que a la província de Girona, des de la Costa al Pirineu, transpuem turisme i, afegeixo, a diferència del que passa a Barcelona, aquí tots els que ens dediquem al turisme i en concret al sector de l'allotjament ja sigui hotelers, campistes, cases rurals i apartaments, ens ajudem i ens fem costat, entenent que el turisme és un vaixell amb el qual tots anem cap al mateix destí. I ningú va contra ningú.

A Barcelona, per desgràcia, això no és possible; a Barcelona, el lobby hoteler no vol que els altres, del sector de l'allotjament, visquin del turisme. Se'l volen fer exclusivament seu i d'aquí les fortes diferències i lluites per anar en contra del sector dels Habitatges d'Ús Turístic (HUT), popularment coneguts com a Apartaments Turístics, i que a Barcelona els anomenen Pisos Turístics.

Ara a la ciutat de Girona s'ha encetat un fals problema amb els HUT i centrat al Barri vell, aquest debat l'empeny un partit polític minoritari al qual interessa fer la guitza als partits que governen a l'Ajuntament; és la seva «arma» per la lluita política.

El Diari de Girona el diumenge 9 de juliol va publicar un extens reportatge de cinc pàgines, tractant el tema. En l'editorial del mateix dia i amb el títol de «pisos turístics, un debat necessari» tractava el paral·lelisme amb Barcelona i deia «a Girona no estem en aquest punt» basat en l'extens reportatge, és a dir, una prova més que les diferències son palpables.

A mi, en concret, el que més m'ha agradat del tema del diumenge es l'opinió de l'alcaldessa Marta Madrenas, en la qual manifestava i argumentava, des de punts de vista diferents, que no hi ha, en general, un problema de convivència amb els pisos turístics. I aquesta és també un altre cop la diferència i el seny de l'Ajuntament de Girona, en contradicció total de l'Ajuntament de Barcelona, que no ha sabut fer res més que fer que s'incrementi la «turismefòbia» a la ciutat no posant solucions a un tema que en té.

També vull ressaltar el que l'estudi del Diari de Girona ja constata, i és que d'HUTs il·legals n'hi ha pocs gràcies a la tasca dels professionals del sector que estan emparats per ATA i jo com a gironí me'n sento content. Respecte a aquests il·legals se'ls ha de fer fora del mercat amb inspeccions i sancions i hem de fer que a Girona ciutat i província no hi hagi cap apartament il·legal, i amb això, hi estem tots.

Lluís Torrent